Sök  »
Miljö, utveckling, prestation, kunskap och erfarenhet
2014-08-25
Nordiska Mästerskapen i Herning – en tillbakablick
Josefin och Magnús packade in hästar, en försvarlig mängd utrustning och lämnade Brösarpsgården den sista veckan i juli för Danmark och Nordiska Mästerskapen i Herning.
I hästtransporten stod Thór frá Kaldbak och Aspar frá Fróni.
Förutom känslan att få representera Sveriges landslag fanns också en nyfikenhet på tävlingsplatsen – ett bra genrep inför kommande års VM.
Extra spännande kändes det också eftersom detta var både Thórs första tävlingssäsong och Aspars första stora mästerskap.

Målet var att ta medalj i 5-gångskombinationen för Aspar.
Och det målet infriades – med en silverpeng som resultat! Med en missad passläggning och inte full utdelning i T2 så var Magnús efter omständigheterna nöjd med insatsen. Det är bara andra gången någonsin som ekipaget deltar i 5-gångskombinationen och Aspar gjorde sitt bästa resultat i stilpass någonsin. Stilpass som annars är hans sämsta gren.
Guldet var utom räckhåll. Camilla Mood Havig (NO) var helt enkelt för bra.

Att rida 5-gångskombination
Magnus är tydlig med att 5-gångskombination är en tävlingsgren precis de andra ovalbanegrenarna. För att placerade dig bra måste du också placera dig högt i någon av specialgrenarna (läs mer nederst) som ingår i kombinationen. En placering mellan första och femteplats krävs för en total topplacering samtidigt som du som ryttare måste hålla igen hästen för att hålla den fräsch och inte överutnyttja dess kapacitet. Helt enkelt en mångkampare på fyra ben (detta är Hraunars paradgren).

Det är ett misstag att satsa på kombinationen om man har en häst som är bäst lämpad för en specialgren.

Hur gick det då för Thór?
– Han skötte fantastiskt bra, konstaterade Magnús. Reagerade bara positivt på publik, musik och allt runt omkring. Josefin och Thór hade någon miss i uttagningen som gjorde att de hamnade i b-final. Där visade han upp sig riktigt fint och belönades med flera 8.0 både i valfritt tempo och i lösa tygelmomentet där han är säkerheten själv. De slutade på en hedrande 8:e plats.
–Thór hade det svårt med den smala och lösa banan eftersom han inte är tillräckligt rutinerad ännu men vi är otroligt nöjda med honom och på det sätt han genomförde sitt första mästerskap.

Webbmasterns reflektion:
Fyr- och femgångskominationstävlingarna, som verkligen visar hästens mångsidighet, för en tillbakadragen tillvaro. Förutom resultat i fyr- respektive femgång måste ekipaget också delta i två specialgrenar, en töltgren och för femgångshästarna också en passgren. Kombinationstävlingen redovisas sällan eller aldrig i resultatlistorna utan den informationen får du själv leta upp på SIFs eller FEIFs rankinglista. Och det är ryttarna som redovisas.

Den svenska rankinglistan, daterad 24.8 2014, visar för närvarande att Magnús leder på 7.420 (baserat på resultat i T2, F1 och PP1) före Gudmundur Einarsson och Annie Ivarsdottir. Med det resultatet ligger han på en sjätteplats i världen enligt FEIF.
Stallspalt
2014-08-28
Lagkamp 26.10 & 16.11

2014-08-25
Nordiska Mästerskapen i Herning – en tillbakablick

2014-08-22
Passakademin återkommer till våren 2015

2014-08-22
Sonderingsresa med besök på ett blåsigt Isländskt Mästerskap

2014-08-18
Hämtning av beteshästar

2014-08-11
Veckovisa lektioner börjar igen!

Sida << 26 27 28 29 30 >>