Sök  »
Miljö, utveckling, prestation, kunskap och erfarenhet
Några tankar om varför två unga ryttare kan lyckas på VM…
… när båda ”bara” var där för att lära och skaffa sig erfarenhet.
En liten reflektion över Lara Balz och Josefin Birkebros framgångar på två svenskfödda islandshästar.
–Jag är både glad över och imponerad av Laras ridning och hantering av sin häst, säger Magnús. Lara är bara 17 år och detta är hennes första femgångshäst, Thrú från Sundäng. Det är en bra häst (förmedlad av Brösarpsgården) men den är inte köpt ”färdig” utan Lara har själv utvecklat den genom sin konsekventa träning. Hon har jobbat målmedvetet med ”knopp och kropp”, både för sig själv och hästen, och aldrig försökt göra mer än vad de har klarat av. Trots sin låga ålder har hon helt klart för sig var gränserna för ekipagets förmåga går.
Direkt efter uttagning på de schweiziska mästerskapen kom Lara till Brösarp i fyra veckor för att tränade och finslipade detaljerna.

–På VM kunde jag direkt notera att Lara hade fullt fokus hela vägen fram till sista passläggning i femgången för Young Riders, fortsätter Magnús. Därmed tog hon Schweiz första guldmedalj någonsin i islandshästssammanhang. Som bonus lekte hon fram silvermedaljen i speedpass.

– Roligt var det också att följa Josefin och Gná den gångna säsongen, tycker Magnús. Gná visade framfötter och talang redan i maj på Kronshof (Tysklands största tävling) där hon vann speedpassen. Hennes gener (e. Mjölnir u. Brynja) gjorde sig gällande och Gná visade redan då, i sällskap med de bästa tyska hästarna, att hon framöver var en häst att räkna med. Förutom i speedpass även i stilpass och på 250 m.

–Josefin har visserligen tävlat på hög nivå tidigare men inte ridit särskilt mycket pass, menar Magnús, men i sällskap med Gná vann hon uttagningstävlingen på Strömsholm, hade några små missar på SM, blev uttagen till VM och åkte iväg mest för att samla erfarenhet.

–Väl på plats genomförde hon tävlingarna till 100% och skötte om Gná föredömligt. Hästen var i toppform trots svåra förhållande (bl.a tryckande värme och dåliga träningsmöjligheter). Då ska man veta att vi var på plats i god tid för att hästarna sklle hinna acklimatisera sig men eftersom speedpassen går sista tävlingsdagen krävs det extra mycket support med ”pyssel” och omvårdnad för en så ung häst som Gná ska vara mentalt förberedd, avslutar Magnús. Detta är en av Josefins styrkor. Hon ”känner av” hästarna och den förmågan är helt avgörande i dessa sammanhang.