Sök  »
Miljö, utveckling, prestation, kunskap och erfarenhet
2013-09-03
Intryck från det VM som gått – Josefin och Hannas erfarenheter
För oss som stannade hemma och inte åkte till VM, eller inte kom dit förrän mot veckoslutet, är det ju alltid intressant att få veta vad som händer innan vi kan läsa resultatlistan.
Berätta lite om era erfarenheter
– För min del, börjar Josefin, så kom jag ju med i landslaget på ”min” andra häst, Gná från Dahlgården, eftersom Kjarni inte kändes riktigt fräsch. Det var en annorlunda känsla att åka iväg utan honom. Samtidigt hade Gná gjort bra resultat här hemma och det kunde vara bra för henne med den här erfarenheten inför framtiden. Att det skulle gå så bra var inget vi hade räknat med förrän möjligen år 2015.

– Och jag åkte till VM med uppdraget att bland annat ta väl hand om en ”Old Hero” – Mjölnir frá Dalbae, Símon frá Efri-raudalaek (som var med i en gårdsshow) och Aspar frá Fróni reservhäst i svenska laget, säger Hanna, sedan blev det mycket annat också.

Under den här perioden var det högsommarvärme i Sverige och också i storstaden Berlin. Berätta om era förberedelser. Hur klarade ni och hästarna t.ex. värmen?
– Rätt hyfsat faktiskt, inflikar Josefin. Vi kom ner i god tid, drygt en vecka innan vi själva skulle starta, så att hästarna skulle hinna acklimatisera sig. Bara resan i transporten dit ner tar på deras krafter så de behöver några dagars återhämtning. Första prövningen man ställs inför är veterinärbesiktningen på måndagen. Efter den kunde vi börja fokusera på tävlingarna.
De första dagarna blev det promenader, cykling och mycket lätt ridning och värmen var ju ett problem så Magnús åkte ut och köpte fläktar som han monterade upp i stallet för att få en bättre temperatur. Josefin och Magnús tränade heller inte mitt på dagen när det var som varmast (+40°C i solen).

– Som vanligt var vi några av de första på plats och sist från träningsplan och stallar, fortsätter Josefin. Träningstiderna som vi hade fått mitt på dagen (ungefär som tvättider om du bor i lägenhet) gick inte att utnyttja. Vi tränade och red vi mellan 6.00 och 7.00 på morgonen eller mellan 20 –22.00 på kvällen. Däremellan försökte vi behålla hästarna pigga och på gott humör. Du kan inte ha en häst stående i en box 23 timmar och sedan förvänta dig att den ska prestera maximalt.

–En sådan ung och oerfaren häst som Gná måste hanteras försiktigt på tävlingsplatsen så att hon får positiva minnen och erfarenheter därifrån inför framtiden, berättar Josefin. Jag provade passbanan och cyklade med henne 2–3 gånger om dagen. Det var viktigt att hon fick röra på sig utan att bli uttröttad så vi umgicks mycket för att hon skulle känna sig trygg, promenerade mycket och hon fick beta gräs.

–Vi försökte också att ha dem ute i de hagar som fanns att tillgå de tider som inte solen var som varmast, allt för att de skulle må så bra som möjligt, inflikar Hanna.

–En rolig incident inträffade också. Under en av våra cykelturer i skogen mot slutet av veckan träffade jag och Gná på Karly Zingsheim från det tyska laget som också var ute och cyklade med sin häst Dagur. Han undrade försiktigt om vi också var ute och tränade enligt Magnús Skúlason-metoden. Det blev ett gott skratt. Och tydligen hjälpte det för han red upp sig och blev tvåa i A-finalen i T1 efter att ha fått kvala dit från B-finalen.

– Jag kunde annars förvåna mig över, säger Hanna, att så många ekipage på den här nivån hade så lite omsorg om sina hästar och ändå förväntade sig att de skulle prestera toppresultat. Några kom till tävlingsplatsen bara någon dag innan de skulle in på tävlingsarenan. Hästarna hade inte en chans att acklimatisera sig.

– När vi varit på plats i 5 dagar var det dags för genrep på passbanan. Gná kändes bra i kroppen och i stilpassen, som var vår första gren, kom hon åtta. Ett resultat att vara nöjd med, fortsätter Josefin. Vi hade anmält oss till 250 m pass för att ”få fart på benen” inför speedpassen som var vår huvudgren på VM. Det var andra gången överhuvudtaget som hon gick in i några startboxar. Gná genomförde det exemplariskt utan att stressa. Hon är ännu inte så snabb ur dem, själva svårigheten här är läggningen men det fungerade bra. Och som hon accade! Det gav en bra känsla inför speedpassen.

– När det var dags för speedpassen så skulle jag starta ganska tidigt. Magnús och jag tittade på banan tillsammans och han berättade var jag skulle göra läggningen och var passhastigheten skulle vara maximal. Detta är ju individuellt för varje häst och jag är oerhört tacksam för hans erfarenheter och tips. Utan dem hade det inte slutat som det gjorde, berättar Josefin.

– Gnás ”personbästa” var 7,56 och redan i första racet fick vi beskedet 7,47. En felaktig tid som ändrades till 7,37! Jag var överlycklig, skrattar Josefin. I lopp nr två red jag sist eftersom jag hade den bästa tiden, jag visste att vi tagit guld och kunde bara njuta av denna fantastiska häst som fokuserade på uppgiften och med spetsade öron gick i mål på den femte bästa tiden trots att jag satt med armen i luften och bara njöt av publikens jubel. Dryga sju sekunders lyckokänsla!

På läktaren hade publiken roligt åt speakern Henning Drath som kommenterade första ritten med: – Oh, hier kommt Josefin Birkebro anflogen. Wie ein SAS Maschine Boeing 737.
Grattis till Lisa och Bengt på Dahlgårdens islandshästar som är uppfödare och ägare till Gná. Liten men naggande god!

Josefin avslutar med att rikta ett stort tack till alla som var med på plats och bidrog till dessa framgångar. Mamma Lotta som alltid finns med på alla tävlingar i vått och torrt! Magnus, Hanna, tränarna Anton, Atli, landslagsledningen och veterinären Florian.
– Det här är det största som hänt i mitt liv och jag håller fortfarande på att smälta allt och förstå att det är sant! avslutar Josefin.

Stallspalt
2013-10-01
Magnus till Globen

2013-09-29
Privatlektioner för Josefin

2013-09-24
OBSERVERA – ändrade kursdatum

2013-09-04
Medaljfördelning på VM bland annat

2013-09-03
Intryck från det VM som gått – Josefin och Hannas erfarenheter

2013-09-02
Tankar och reflektioner kring det VM som gått – utifrån Magnús horisont

Sida << 36 37 38 39 40 >>