Sök  »
Miljö, utveckling, prestation, kunskap och erfarenhet
2013-09-02
Tankar och reflektioner kring det VM som gått – utifrån Magnús horisont
Som publik och passiv deltagare till ett så här stort event är man ju alltid lite nyfiken på hur det går till bakom ”scenen”. Så vilka tankar och reflektioner har Magnús med sig hem till Brösarp från Berlin:
– Det var ett väldigt stort VM, börjar Magnús. Mycket människor – både i stallar och på läktare, fler hästar och en stor bredd på det mesta. Berlin var bra för alla på två ben men inte för hästarna. Stallar och framridningsmöjligheter var långt ifrån optimala. Det fanns fina skogsvägar men det var arrangörerna dåliga på att informera om.

– Och underlaget på framridningsbanan var alldeles för mjukt och tungt. Störst besvär med detta hade förmodligen hästar och ryttare från Island som inte är vana vid så mjukt underlag och hade det inte varit för tävlingen hade VMstatus tror jag att ryttarna vägrat rida ut på passbanan, fortsätter Magnús. Ovalbanan var med nöd och näppe godkänd. Detta var det negativa.

– Till det positiva hör att domarna nu också mer tar hänsyn till själva kvaliteten i gångarterna, när de sätter poängen även om det var ganska platta bedömningar så delade jag oftast deras uppfattning beträffande rangordningen. Till det positiva hörde också våra landslagstränare. De gjorde ett mycket bra jobb genom att alltid finnas till hands, gav bra feedback och stöd.
Tack Atli Gudmundsson och Anton Páll Nielsen. Ett stort tack också till veterinär Florian Lackner, landslagsledningen, Ingemar Baldvinsson, Hanna Hermasson, Josefin Birkebro och Ingólfur Snorrasson.
Ingen är starkare än dess svagaste länk!

Hur ser du på din egen insats? Överlägsen i uttagningen men sedan höll du publiken på sträckbänken i finalen!?
– Jag är väldigt nöjd med alla mina uttagningar, men femgångsuttagningen var speciell, Hraunar har aldrig känts så fin och programmet fungerade perfekt. Det var en fantastisk känsla!
– Finalen red vi lite på säkerhet och jag vet ju att mitt vassaste kort är kvar till sist som är passen. Det var härligt att vinna med så pass god marginal till de andra.

Har du några kommentarer till dina adepters insatser?
– Om vi börjar med Josefin så gjorde hon allting 100% korrekt. Det var ett perfekt genomfört speedpassrace med Gná. Mitt i prick – det kunde inte bli bättre – och med årets snabbaste tid i världen. På en bättre banan hade det förmodligen blivit världsrekord. Gná startade också i 250 m pass som ett träningslopp och genomförde två av fyra lopp för att få fart på benen.
Josefin hanterar Gná bra och det är en häst som ännu är ung och har mycket mer att uträtta i framtiden.

– Lara Balz red prickfritt i finalen. Red på sin nivå och genomförde en snygg ritt med bra kontroll och balans. Ekipaget var stabilit i alla gångarter och fokuserade till sist på passen vilket gav toppoäng och en guldmedalj till Schweiz. Trú har växt upp, blev inriden och tränad på Brösarpsgården fram till det att hon blev vidare förmedlad till Lara. Vi vill passa på att gratulera familjen Ripe som är uppfödare till Trú.

– Johanna Beuk genomförde sina ritter utifrån sina förutsättningar. Det är imponerande att se en sådan ung ryttare visa en sådan stabilitet. Det gav utdelning. Tyskland vann genom Johanna fyrgången för Young Riders och hon fick silver i kombinationen.

– Christopher Weiss är också en Young Rider. Tävlar för Tyskland men tränar oftast för mig i Schweiz där han arbetar på Islandspferdezentrum Solfaxi. Solfaxi är en samarbetspartner till Brösarpsgården och ägare till både Metingur, Vigur och Aspar. Christopher tog ett silver i T2 på Vigur frá Eikarbrekku. En prestation med tanke på att det är deras första säsong och att han började rida Vigur i vintras. Under protest (!) började han träna T2 men tog sig till final i det tyska landslaget och har säkert ändrat uppfattning nu, menar Magnús Jag gjorde en bedömning, i förhållande till omvärlden, var ekipaget skulle ha bäst chanser.

– Frauke Schenzel är en enastående duktig ryttare trots sin ungdom. Det är en fröjd att se henne rida. Hon är en konsekvent ryttare med fin känsla för hästar. Den häst hon rider nu, Tigull vom Kronshof, är bra men verkligen inte helt enkel. Resultatet av deras gemensamma framträdande gav Tyskland en guldmedalj i fyrgång.

– Karly Zingsheim är ytterligare en duktig ryttare, i Tysklands lag, som vill utvecklas. Han är gammal i gamet och min roll är inte att lära honom rida utan att ge infallsvinklar och tips så att han kan utveckla sin egen kapacitet. Han har haft en stark press på sig under detta VM vilket han klarade förvånansvärt bra och plockade hem en silvermedalj i T1 till Tyskland.

– Engelsmännen gjorde också bra ifrån sig, fortsätter Magnús. Poängen de fick motsvarade inte riktigt deras prestation. Andrew fick fina poäng i T2. Jemimah startade tidigt och gjorde en bra ritt. Efter sina förutsättningar är de några som jag faktiskt är mest nöjd med.

– Vera Weber som red Metingur i passgrenarna för Schweiz gjorde absolut en godkänd prestation fast det inte resulterade i någon placering. Under uttagningstävlingar i Tyskland gick hon omkull på asfalt och trasade sönder sitt ena knä. Vera började rida igen först en vecka innan VMstarten. Metingur har även han varit i träning på Brösarpgården en tid innan han blev vidare förmedlad till Vera och Islandspferdezentrum Solfaxi.
Stallspalt
2013-09-03
Intryck från det VM som gått – Josefin och Hannas erfarenheter

2013-09-02
Tankar och reflektioner kring det VM som gått – utifrån Magnús horisont

2013-08-27
Nya bilder på saluhästarna

2013-08-26
Höstens kurser för Magnus och Josefin

2013-08-26
Ridutbildning Ht–13

2013-08-23
Fotogalleriet uppdaterat med fler bilder från Tyskland

Sida << 36 37 38 39 40 >>