Sök  »
Miljö, utveckling, prestation, kunskap och erfarenhet
In memoriam – Dugur frá Minni-Borg
En fighter har lämnat oss. In i det sista kämpade han. Hästen som aldrig gav sig men åldern tog ut sin rätt och mot en betydligt yngre hingst fick han till sist ge upp. En olyckshändelse som gör att Dugur nu galopperar vidare i Nangijala.
– Dugur var min läromästare, säger Magnús, han och Reynir Adelsteinsson (den äldre).
– Många olika sorters hästar hade jag ridit och hanterat på Island innan jag kom till Sverige men mitt samarbete med Dugur och Reynir blev något helt annat. De tillsammans lärde mig att förfina känsligheten i umgänget med hästarna och de präntade in vikten av markarbete, att respektera, lyssna in och iaktta varje häst som en unik individ.

–Det var Dugur som bäddade för mina framgångar. Han var en extremt bra häst, talangfull, intelligent och trots sin litenhet (133 cm i mankhöjd) otroligt ”mycket häst”, en stark karaktär som aldrig gav upp. En sann fighter som alltid kom tillbaka.
– Han var världsetta i femgång sammanlagt i två år. Det säger en del om hans kapacitet.
Dugur var faktiskt en häst jag köpte för tävling direkt från Island utan att själv ha sett honom först. Han startade i en av de största tävlingarna på Island, en gaedingakeppni. Mina kontakter i bland publiken, inte bara en utan flera av dem, lade märke till honom direkt. Han stack verkligen ut. Men ryttare på ryggen ”växte” han och dominerade. Han vann uttagningen enkelt , blev halt och kunde inte starta i finalen. Ändå mindes man honom efteråt. Vem som vann finalen var det ingen som kom ihåg.

– Att han slutade i en fight mot en yngre häst säger något om hans karaktär. Att inte vika ner sig, att aldrig ge upp – den filosofin har jag lärt mig av honom, avslutar Magnús.
FAKTA:
Dugur frá Minni-Borg
IS1990188765

F: Kolgrimur frá Kjarnholtum
FF: Hraunar frá Saudarkroki
FFF: Ófeigur 882 frá Flugumyri

M: Huggun frá Engihlid
MF: Blesi 598 frá Skáney
MFF: Rodi 453 frá Ytra-Skördugili
Dugur har tre SM-guld, två i femgång och ett i tölt T2.
Dugur låg världsetta på internationella rankingen sammanlagt i 2 år i femgång!
Dugur tog silver i femgång på VM 1999!

År 2001 stod Dugur för den bästa totala prestationen på VM genom tiderna - ett silver och två fjärde-
placeringar! Han gav allt för sitt silver i femgång och fjärdeplaceringarna i tölt T2 och kombination. Resultaten är det bästa någon svensk presterat på en så stor internationell tävling.

År 2002 tävlades Dugur med framgång på två tävlingar för att förstärka sin position som världsetta på FEIF:s världsranking.

År 2003 startade Dugur i två tävlingar och nådde målet = att hålla sin topplats på FEIFs rankinglista.

År 2004 Visade igen hur stark och komplett femgångare han är. Svensk mästare i femgång!! Brons på Nordiska mästerskapen i femgång!

---

År 2013 stod han på station i mellersta Sverige för att ta emot ston.