Sök  »
Miljö, utveckling, prestation, kunskap och erfarenhet
2013-07-14
Rapport från SM-veckan
Nu är hela gänget på plats igen efter en intensiv vecka i Norrköping. Men Magnus gav sig snabbt iväg igen ut i Europa för att hålla kurs och närvara vid de tyska mästerskapen.
Som vanligt lämnade vi tävlingsområdet sist men den här gången kom vi i alla fall hem innan det ljusnade. Sista hästen lastades av transporten strax efter 02-tiden på natten. Publiktillströmningen var inte överdrivet stor under SMveckan och även under B-finalerna på lördagen var det glest men så till slut – under finaldagen på söndagen – blev det full uppslutning. Med fina ekipage, rafflande passdueller och trevliga möten med kolleger i åtanke hade vi bra minnen att ta med till Skåne.

Ett annat minne som vi också fick med oss till Skåne var MYGGEN! Mycket har vi här nere men tack och lov inte dessa flygande terrorister.
Mygginvasionen i Norrköping innebar flitig användning av myggmedel dagligen på både hästar och ryttare.
Men om dessa visste vi ingenting om när vi kom fram sent på måndagskvällen. Då var målet att leta upp bokade boxar, bygga hagar och se till att få ordnat för hästarna innan vi själva stupade i säng.

Tävlingsveckan i korthet

TORSDAG

På torsdagsmorgonen var det så dags att redovisa hur hästarna tränats och utvecklats i femgång. Både Josefin och Magnús gjorde sina första starter. För Magnús och Hraunars del innebar det en direktkvalifikation till A-finalen med uttagningspoängen 7,50 och en andraplats. Ett bra utgångsläge.
Josefin och Kjarni hade problem med passen och nådde inte upp till ekipagets vanliga standard utan fick ta omvägen via B-finalen och en delad sjätte placering.

På kvällen stod det stilpass på programmet och återigen dags för Magnús och Josefin att sitta upp. Hraunar fick göra sin andra start för dagen tillsammans med Magnús medan Josefin bytte till lilla Gná från Dahlgården som gjorde sin första SM start för året. En start som hon för övrigt skötte utmärkt. Med bland annat 9,0 för passkvalitet och med en total på 7,59 blev silvermedaljen hennes. När sedan Josefin och Gná får ordning på bromsen och Gná förstår vad som menas med stopp och nedtagning kommer de få poäng som går att drömma om.
Magnús hade också 9,0 i protokollet, detta för läggningen i första heatet. Tyvärr kom läggningen i andra heatet för sent, vilket inte gav någon tid och därför drog ner totalresultatet.

FAKTARUTA om bedömning i stilpass
(mest för dig som inte begriper mer än webmastern)
Domare 1 – visar poäng för läggning
Domare 2 – visar poäng för passkvalitet sträcka 1
Domare 3 – visar poäng för passkvalitet sträcka 2
Domare 4 – visar poäng för nedtagning

FREDAG
Åter en förmiddagsstart, nu i T2. Magnús och Aspar var igång direkt och fick 7,60 i slutpoäng totalt vilket gav en andra plats i uttagningen. Även Hraunar fick vara med och visa upp sig. Med poängen 7,47 fick han en fjärde placering och var även han klar för A-final men Magnús valde dock att stryka honom och rida Aspar som låg tvåa.

Hanna gjorde också sin första SM start någonsin tillsammans med Iris. Hanna som knappt tävlat tidigare, ens på klubbnivå, såg till att ekipaget skötte sig med den äran genom att gå till B-final och en tredjeplats.

Fredagen betydde i övrigt välförtjänt vila där någon tog det extra lugnt genom att sova bort halva eftermiddagen (läs: Hanna).

LÖRDAG
Lördagen bestod av B-finaler och morgonpass för Magnús igen. Inte som ryttare utan som coach för sina elever. Nathalie och Haukur gjorde en fin prestation i fyrgång YR och blev delad tvåa i B-finalen. Med vinst i femgångsfinalen kvalificerade sig Josefin och Kjarni för en plats i A-finalen.

SÖNDAG
Söndagen bjöd på klarblå himmel, strålande sol och en värme som överträffade det mesta. Och så var det A-finaler finaler!
Magnús red Aspar frá Forni i T2-finalen till en sjätteplats. Aspars focus var inte på topp och han behöver fortfarande mer rutin på tävlingsbanorna.

Nästa ekipage på ovalbanan från Brösarpsgården var Josefin och Gná i speedpass. En passtävling som utvecklade sig till en rysare. Precis som namnet antyder gäller ”snabbast vinner”. Totalt trettio startande i klassen. Josefin och Gná startade som ekipage nummer sju. De tog ledningen direkt och behöll försprånget tills Caspar Hegardt, som näst siste startande, fick samma tid. Det innebar att när första heatet var klart låg Josefin och Gná på en delad första plats.

Eftersom Josefin fått bästa tiden först startade hon sist. Medan Caspar gjorde ett kanonlopp fick tyvärr Josefin heatet bortdömt och då gäller tiden från heat ett. Det innebar en tredjeplacering och bronsplats för Brösarpsekipaget.

Och så till femgångsfinalen!
Med två representanter från Brösarpsgården var det extra spännande och vid sidan av banan stod Hanna och fick ont i tummarna.
Hraunar hade en mycket bra dag på jobbet och vann hela finalen. Speciellt bra gick det i passmomentet där flera domare gav poängen 9,0.
En annorlunda final blev det för Kjarni och Josefin. De kom ju med som sista ekipage till A-finalen och farhågorna som Josefin hade haft tidigare i veckan visade sig tyvärr vara riktiga. Kjarni var inte på topp för en femgångsfinal på den här nivån efter vårens oklara problem med benen och att då, i detta sammanhang, placera sig som femma visar vilken hög lägstanivå ekipaget besitter.

Till sist
Dagen slutade ändå på ett positivt sätt. Efter femgångsfinalen uppstod ny spänning när VM truppen skulle utses. Magnús är, som regerande världsmästare i femgång och femgångskombination, direktkvalificerad och ett av hans delmål på resan dit var SMvinsten. Spänningen ökade efter varje ryttare som presenterades till laget och när Josefin och Gná presenterades blev lyckan total!
Både Magnús och Josefin kommer att representera Sverige vid VM i Berlin i början på augusti! Att blott sjuåriga Gná är en av VMrepresentaterna är en sensation. Gnás talang har fört henne till VM två år tidigare än beräknat.
Värt att notera; Gná kommer att medverka vid samma mästerskap där hennes pappa, Mjölnir frá Dalbae– den gamle passmatadoren och flerfaldige VMvinnaren, kommer att delta under rubriken ”Old Heroes”.

Tack för oss och den här SMveckan. Nu laddar vi om och styr kosan mot Berlin. Hoppas vi ses där!

Varma hälsningar
Team Brösarpsgården
Stallspalt
2013-07-14
Ändrat datum för insamling av flockarna

2013-07-14
Rapport från SM-veckan

2013-07-02
Sommartider

2013-06-28
Kortisar från stallgången

2013-06-25
Idag börjar den långa stafettritten mot Berlin

2013-06-25
Var är publiken?

Sida << 36 37 38 39 40 >>