Sök  »
Miljö, utveckling, prestation, kunskap och erfarenhet
2013-05-28
Lite tankar om tävlingar eller ”Hur gör man i Tyskland”?
Två glada ryttare, Josefin Birkebro och Linda Antonsson, lastade in sina hästar i transporten en solig tisdag, vinkade och försvann till Tyskland. Någon dag dessförinnan hade Magnús redan åkt iväg åt samma håll.
Vad hände sedan?
– När Linda och jag kom fram till Kronshof var det redan liv och rörelse med mycket folk på plats. Många tränade, andra byggde hagar och en stor campingplats hade redan börjat ta form. Det var husbilar och husvagnar i långa rader och många grillar var redan på plats, börjar Josefin. Det var en bra stämning för alla hjälptes åt. Däremot tog det lite tid innan vi hittade de förbokade boxarna. Där är svenska tävlingsplatser faktiskt tydligare i sin information.
– Utanför ”boplatsen” bodde hästarna och med så mycket hästkunniga personer på ett och samma ställe så kände Linda och jag oss trygga när vi lämnade hästarna och åkte till vårt hotell. Alla hjälpte alla!

– Vi skulle inte tävla förrän i slutet av veckan så på onsdagen genomförde vi ett mindre träningspass. Sedan tittade vi på när andra tränade. Och DET är mycket inspirerande och lärorikt! Med så många duktiga ryttare och så många extremt vältränade hästar blir man själv både glad och väldigt motiverad i sin egen träning. Att komma hit var faktiskt ett bra sätt att ladda de egna batterierna inför tävlingssäsongen. Utöver detta var vi mest sociala i början på veckan.

Internationell mötesplats
– Dessa tävlingar är en världens största tävlingsevenemang överhuvudtaget tror jag, inflikar Magnús. Här fanns 650 ekipage som gjorde tillsammans 12–1300 starter. Du kan jämföra med VM där det brukar vara ca 200 ekipage. Kvalitetsmässigt är det ju en högre nivå på VM för här finns förstås också lättklassekipage. Å andra sidan bidrar det säkert till att behålla den familjära stämningen. Du träffar också andra ryttarkollegor, domare, avlare m.fl. och får på ort och ställe möjlighet att utbyta tankar/idéer under informella former. Ovärderligt.
– Trots storleken på tävlingen, definitivt den största islandhästtävlingen (möjligen kunde Landsmót förr i tiden konkurrera med antalet starter) så är det väldigt bra flyt här, säger Magnús. Och för mig som var här varje år från 1995 och tio år framåt är det roligt att komma tillbaka efter några års uppehåll.

– Och tyskarna är duktiga på att hålla tider. Rider du in på passbanan i t.ex. stilpass så när du tar ner hästen från pass så läser redan speakern poängen i dina föregående moment och självklart har de digital tidtagning vilket gör att det blir ett helt annat flyt. Det blir mycket roligare för publiken att titta på och de hann med nästan dubbel så många ekipage på samma tid som i Sverige, fortsätter Josefin. Här är också en mycket stor publik som är väldigt aktiv. Det skapar en mycket bra stämning som gör det extra roligt att rida.

– Jag skulle rekommendera fler svenskar att åka hit. Vi som bor i Skåne har naturligtvis närmre till Kronshof än de som bor längre upp i landet, men här möter man de bästa ekipagen från Norge och Schweiz som har mycket långt att köra. Danskar, fransmän, islänningar på elitnivå fanns på plats den här gången också, liksom tyskarna förstås. Tävlingarna är en bra värdemätare på hur du lyckats med din träning, avslutar Magnús.

Bilder från tävlingsplatsen med omgivningar hittar du i Bilddagboken.
Stallspalt
2013-06-18
Om Strömsholmstävlingen 31.5 – 2.6 2013

2013-05-30
Bilddagboken är uppdaterad

2013-05-30
Om Nathalie och Haukur på Västsvenska Mästerskapen

2013-05-29
Vad Magnús gjorde på Kronshof vecka 20

2013-05-28
Lite tankar om tävlingar eller ”Hur gör man i Tyskland”?

2013-05-28
Hur gick det då tävlingsmässigt på Kronshof?

Sida << 36 37 38 39 40 >>