Sök  »
Miljö, utveckling, prestation, kunskap och erfarenhet
2013-02-28
Mer om World Tölt i Odense
Vad tyckte nu Josefin och Magnús om World Tölt-tävlingarna i Danmark? Speciellt nyfikna är kanske alla vi som inte kom iväg i år heller.
– Till Odense hade jag med mig två hästar. Sleipnir och Kjarni, börjar Josefin, Maria Gustafssons Sleipnir är en häst som jag trivs väldigt bra med och som jag har ridit en del tidigare. Den här gången hade jag inte några direkta förväntningar på placeringar utan ville bara visa upp ett prydligt program och göra mitt bästa. Sedan fick det bära så långt det kunde.

– T2 klassen där Sleipnir och jag startade började ganska tidigt på förmiddagen. Publiken hade inte kommit igång och själv red jag på som jag brukar i ridhuset hemma. Visserligen tyckte jag att jag hade ett bra flyt men när jag sedan hörde jag domarsiffrorna var jag tvungen att vända mig om för att läsa. Trodde varken mina öron eller ögon. Var det verkligen mina siffror? Det var först då jag också noterade publikens reaktion. Massor av applåder. Överväldigande! Nu hade alla definitivt vaknat. Och detta var bara uttagningen som vi nu ledde.
– Jag låg på första plats när jag red in i finalheatet. Både Sleipnir och jag trivdes. Eftersom man är så nära publiken känner man verkligen av pulsen och trycket på läktaren. Kanske skärper man sig omedvetet lite extra för på momentet med lösa tyglar fick jag två åttor! En obeskrivlig glädjekänsla som sitter i ett bra tag. Att vi sedan vann klassen blev liksom en bieffekt.

– Femgången med Kjarni startade först på kvällen och jag var väldigt nervös. Jag ställer stora krav på mig själv och jag känner också att omgivningen har högt ställda förväntningar. Dessutom var Kjarni och jag ganska trögstartade, fortsätter Josefin. Vissa delar i programmet fungerade bra medan andra bitar var jag mindre nöjd med. Vi tog oss i alla fall till A-finalen på en delad femte plats.
– Sen gick det bättre, fortsätter Josefin. Till finalen hade vi kommit igång. Vi kändes mer samspelta, nervositeten hade släppt och jag red in och bara njöt av tillfället. Det gav oss en andra plats till slut. Det visar också hur viktigt det är att slappna av och försöka njuta av stunden.
– Trots att det är långt till VM tycker jag att det både är roligt och viktigt att, i internationell konkurrens, stämma av vad vi behöver jobba mer på, säger Josefin.

– World Tölt är en tävling som bara blir bättre och bättre, inflikar Magnús. Bredden på toppen har ökat. Den är väldigt publikvänlig och förvånansvärt öppen. Allmänheten får tillgång till stallarna och kan bekanta sig med både ryttare och hästar. Det är också en tävling där allt är nära. Stallar, arena och läktare. Publiken kommer väldigt nära de tävlande ekipagen vilket ställer krav på hästarnas psyke. Vidare är underlaget lite annorlunda än vad som är vanligt. Det är något sugande och det reagerar vissa hästar på.
– Tävlingen har också vuxit internationellt, tillägger Magnús. I folkmun kallas den för miniVM och hit kommer ekipage från Sverige, Danmark, Norge, Finland, Island, Färöarna, England, Tyskland m.fl. Det blir därmed en bättre värdemätare än t.ex. Nordiska Mästerskapen som bara har deltagare från de förstnämnda länderna.

– I den här konkurrensen skötte mina egna adepter sig bra. De red sina ordinarie hästar, statusen på ekipagen är bra och de hävdar sig väl. Mycket roligt att följa utvecklingen, avslutar Magnús.
---

Till sist:
Tack Maria, säger Josefin för att jag fick möjlighet att rida din fina häst. Hoppas att du njöt som publik. Och tack, Magnús, för ditt stöd och hjälp när jag tränar.
Stallspalt
2013-03-05
Ryttarbrev Skånes islandshästyra

2013-03-05
Tidsprogram för Skånes islandshästyra

2013-02-28
Mer om World Tölt i Odense

2013-02-24
En bra dag på jobbet för Josefin

2013-02-13
Ett stort tack till Erik för all hjälp genom åren.

2013-02-09
Skånes Islandshästyra del 2 – dags att anmäla sig igen!

Sida << 41 42 43 44 45 >>