Sök  »
Miljö, utveckling, prestation, kunskap och erfarenhet
2012-09-19
Att rida på ett moln …
… eller ett försök till kåseri om ett ridpass.
Få en känsla. Allting fungerar och du har flyt. Är i det närmaste oövervinnerlig. Du tänker en tanke och din häst reagerar direkt med minimal hjälp. Ni är i symbios.
Det är då du rider på ett moln – samförståndet er emellan är totalt.
Den känslan var min i en kvart men det räckte. Nu vet jag hur det kan bli i den bästa av världar.

Men för att börja från början.
Undertecknad och sex andra förväntansfulla deltagare samlades på fredagen den 14 september till kursens första dag (av tre). Spridningen var stor åldersmässigt mellan oss (20–62 år) liksom hästarnas kunskaper. Här fanns hästen som kvalat till SM i Gaedingakeppni och hästen som inte kunde tölta. Här fanns deltagare som var utan häst (teoriplats) och de som hade mer än en häst med sig.

Dag ett …
…var Magnús' maratonpass. Mellan klockan 9 och 16.30 red han för honom sex mer eller mindre okända hästar i en timme vardera, plus en i markarbete, för att skapa sig en uppfattning om deras formbarhet, reaktion, fysik och attityd. Allt medan förhoppningsfulla ägare intresserat tittade på.
Och som någon uttryckte: ”bara den här genomgången var värd kursavgiften”.

–Han har attityd, sa Magnús, till mig. Glói går emot handen. Första fasen i arbetet med honom är att aktivera bakdelen. Ställ utåt och inåt, gör volter – stora och små, flytta honom i sidled för skänkel. Toucha lätt på baken när han går emot handen.
–Som det är nu ger han dig ”fingret”, avslutade Magnús.
En klar och tydlig bild, tänkte jag.

Första passet på dag två …
…ägnade vi oss åt markarbete på kort tygel. En av mina favoritgrenar och en bra början för kommande samarbete med mig i sadeln på Glói. Ibland har vi bättre dagar och ibland sämre, så klart. Rida vänster varv och ställa till vänster går bäst. Ställa till höger, då är det dags att gå emot handen, öka tempot och upp med näsan och… där kom ”fingret” från Glói.

Eftermiddagspasset började där det andra slutade när plötsligt Magnús menar att jag ska sitta av. Han tar min plats i sadeln och nu börjar en lektion för oss alla i konsten att rida islandshäst. Ut på spåret – och med tydlig inramning, vänligt tillrättavisande röst, hjälper som ibland visade framåt, ibland åt sidan eller in på volter – gavs det inget utrymme för diskussion. Efter ett antal varv hade Glói funnit sig tillrätta i denna situation och framför oss växte det fram en välrest, samlad häst som med utstrålning gick fram i en taktren tölt i bra tempo. Jag var stolt över min häst och fick en bild att lägga på minnet.

Nu var det min tur.
Upp i sadeln. Och plötsligt blev det fullständigt uppenbart varför det endast är den tävlande ryttaren som få rida anmäld häst på tävlingsbanan.
Känslan efter Magnús framridning är svår att beskriva.
Ingenting i händerna, liten viktförskjutning på ena sittbenet – öppna, titta/tänka volt till höger – Glói följde efter. Hela tiden med tempokontroll och i ren takt. Oavsett skritt eller tölt. Vilken känsla!

Just då och där var Glói och jag bäst i världen. Ingenting var svårt – en känsla jag aldrig kommer att glömma. Jag red på ett moln!

Ulla

PS! Bilder från kursen, som Gundel Wetter tagit, hittar du i ”Bilddagboken” under ”Fotogalleri”
Stallspalt
2012-10-02
Två ston visade I Tyskland = två ston i 1a Klass.

2012-10-02
Först Danmark sedan Tyskland

2012-09-25
Bilder från Tyska Mästerskapen 2012

2012-09-21
Ny markarbeteskurs kombinerad med ridning 24–25 november

2012-09-19
Att rida på ett moln …

2012-09-14
Input från Mitteuropeiska Mästerskapen i Tyskland

Sida << 51 52 53 54 55 >>