Sök  »
Miljö, utveckling, prestation, kunskap och erfarenhet
2011-09-08
Tillbakablick över säsongen som varit
Magnus reflekterar och säger tack
Det är bara att konstatera att det har varit min bästa säsong någonsin. Det har gått bra för både mig och mina elever bl a med tanke på konkurrensen. Hraunars och min form har blivit bättre och själv har jag aldrig haft en så jämn formkurva.

Planeringen för detta världsmästerskap började förra sommaren och då var det väldigt mycket fokus på mig själv i början. Där hade jag stor hjälp av Ingólfur Snorrason, fystränare, mental tränare, karatemästare och prisbelönt filmskapare. Han har stor erfarenhet av tävling i tuff konkurrens och lätt för att sätta sig in i de situationer som uppstår i samband med tävling och hur man håller fokus och rätt kurs. Ingolfur kommer för övrigt att verka som mental tränare och fystränare på Brösarpsgårdens Islandshästakademi.

Under hösten tränades Hraunar ganska lätt med viloperioder och den lite tyngre träningen började vid nyår då han åkte till Gunnarlunda spa i två veckor. Vi åkte sedan tillbaka dit regelbundet i perioder under hela året.

Tävlingssäsongen började med World cup i Odense, då vi kom trea i femgång. Tävlingen gav mersmak eftersom passen gick så bra. Jag var väldigt nöjd med min prestation, fick stor hjälp och support av min barndomsvän Ingimar Baldvinsson som sedan följde mig genom hela säsongen.

Nästa tävling var landskampen i Helsingborg, då jag kände att även de andra gångarterna förbättrades. Hela tiden kändes Hraunar som om han blev stadigt bättre och bättre.

I Flyinge mötte vi några av Europas bästa femgångshästar och några av domarna som skulle döma VM var på plats. Det var en väldigt viktig tävling för mig då Hraunar visade sina gångarter på ett riktigt bra sätt i tuff konkurrens. Vi sände ut en signal till islandshästvärlden att vi var ett ekipage att räkna med. Det var första gången vi fick över 8 i slutpoäng och jag hade räknat med att komma över 8 för att få en topplacering på VM.

Kjarni WRL blev nästa tävling, där också några av världens bästa femgångshästar hade samlats och mycket kvalificerade domare. På denna tävling ställde vi även upp i stilpass, T2 och femgång. I stilpassen fick vi väldigt bra bedömning med 8.60 i slutpoäng, och med detta vann vi kombinationen och kom tvåa i femgång (passen på ovalbanan var inte riktigt var på vår sida denna gång).

Helgen efter var det dags for SSM på Margaretehof. Då fick vi väldigt bra poäng i samtliga grenar som vi ställde upp i. Det var också första gången vi startade i 250 m pass denna säsong, och vi satte personbästa på tiden 22.50. I T2 presterade vi också fint.

Efter SSM var Hraunar lite trött och det var dags för vila och återhämtning. Sedan fokuserade vi på SM. Där ställde jag upp i samtliga ovalbanegrenar. I fyrgång och tölt med en ny ung förmåga, Vigur frá Eikarbrekku, som jag inte har ridit så länge men han gjorde fint ifrån sig med en sjundeplats i fyrgång. En mycket lovande häst som kommer att gå långt i framtiden om han får rätt träning och matchning. Vigur är till salu på Brösarpsgården.

Metingur har vi på Brösarpsgården haft på träning och han fick bra resultat i femgång och väldigt bra i stilpassen med bl a den snabbaste tiden av samtliga stilpasshästar. Där kände jag att Metingur är på väg mot en mycket bra nivå som stilpasshäst med fortsatt träning och utveckling. Han är också till salu på Brösarpsgården.

Luta fick två fina andraplatser i 250 m pass och speedpass.

Femgångstävlingen på SM var för mig väldigt speciell eftersom konkurrensen inte har varit så tuff på många år. I finalen kände jag att det förutom jag och Hraunar fanns två ekipage, Josefin Birkebro på Kjarni och Vignir Jonasson på Kraftur som hade potential att slåss om guldet på VM. Jag var tvungen att maxprestera för att ha en chans mot dessa ryttare. Gångarterna satt där de skulle och det var ett rent nöje att känna att Hraunar var på topp. Detta kom att bli Hraunars andra SM-guld i femgång, dessutom blev det guld i kombinationen, vilket nu innebär att jag har 24 SM-guld.

Vi blev uttagna till landslaget och hästlastbilen rullade iväg mot Österrike. Tidsmässigt var det inte optimala förutsättningar inför VM eftersom det var så tätt inpå SM. Vilan som vi var tvungna att lägga in gjorde att hästen inte var på topp vid tävlinges början. Kombinationen av detta och tidigt startnummer innebar att vi inte riktigt presterade maximalt i uttagningarna i T2 och femgång. Detta ska vi dra lärdom av inför nästa mästerskap och ge hästarna och ryttarna optimala förutsättningar för att kunna prestera. Detta är något för SIF och alla inblandade att ta tag i.

Men formen på Hraunar var på väg upp och eftersom han kändes väldigt fin i stilpassen var det bara att se fram emot B-finalen i femgång, som kom att bli en ren njutning. Efter B-finalen var jag lite orolig att han var trött, men Ingimar som hjälpte mig gjorde ett fantastiskt jobb att få honom fit igen. Det var mycket motion, massage och omsorg. Det kändes direkt på honom inför A-finalen att allt var på plats igen, han var till och med bättre än i B-finalen. Jag var aldrig orolig att han inte skulle maxprestera även om han kändes lite sämre i galopp och trav i förhållande till vad han kan. Banan var vår! Det var en fantastisk känsla att rida honom och visa upp Hraunar i denna final.

Sammanfattningsvis kan man säga att team-arbetet hela säsongen resulterade i detta fantastiska resultat. STORT TACK till Top Reiter för er sponsring och ert stöd. Stort tack till Caroline Allansson för ett otroligt bra jobb med Hraunar för att hålla honom frisk och fit. Stort tack även till Josefin Birkebro för jättebra samarbete. Fantastiskt att få följa hennes utveckling, och hennes feedback på min ridning har varit viktig för mig . Jag vill också tacka Ingolfur Snorrasson som mental coach och fystränare. Till Ingimar Baldvinsson för engagemang och support, till Sigurbjörn Bárðarson för bra feedback. Erik Gummesson för sin eviga support och arbete med att hålla gården och hästarna i bra skick, Peo Örnsved för all din hjälp denna säsong. Tack Ulla Cronvall för ditt jobb med hemsidan och ditt PR-jobb under våren.

Stort stack till alla som har trott på mig i alla år och gett mig support. Det stöd jag har känt under tävlingssäsongen har varit helt enormt och fantastiskt, bl a den publik som hejade på mig vid VM. Tack till domaren Trine R Lassen, för din dialog, ditt engagemang och positiva kritik om ridning, det har varit till stor hjälp. Landslagsveterinären Florian Lackner och fysioterapeuten Jessica Sjöholm för er insats och hjälp under hela året och säsongen. Tack Baldvin Ari Gudlaugsson for ditt engagemang och din support, för din alltid positiva attityd, och för att vi fick köpa denna fantastiska häst av dig.

Det är ett otroligt fantastiskt previlegium att få jobba tillsammans med er allihop och få chansen att rida och träna denna fantastiska Hraunar. Jag ser fram emot ett fortsatt samarbete med er!

Magnus
Stallspalt
2011-09-09
Vill du visa din saluhäst på vårt höstevent?

2011-09-09
Presentation av instruktörerna på Brösarpsgårdens Islandshästakademi

2011-09-08
Tillbakablick över säsongen som varit

2011-09-04
Nu har vi kört igång den veckovisa ridutbildningen!

2011-09-04
Brösarpsgårdens höstevent

2011-09-04
Förstärkning i stallet

Sida << 56 57 58 59 60 >>