Sök  »
Miljö, utveckling, prestation, kunskap och erfarenhet
2015-03-18
Brösarpsgårdens Islandshästakademi 9–15.3 2015 STEG 1
Mellan den 9-15 mars var det dags för en ny upplaga av Brösarpsgårdens Islandshästakademi. Tolv utvecklingstörstande ryttare i olika åldrar, från olika länder och med olika bakgrund spenderade en vecka i ridningens tecken. För på akademin är det inte bara
– Ofta tycker man att det fattas något när man rider kurser. Tanken bakom akademin är därför att ge deltagarna en helhetsinblick i sporten, och på så sätt göra det lättare för ryttarna att välja rätt väg och rätt tränare, säger Magnús.

Helhetskoncept bygger på att man tränar hela ekipaget, något som kräver sin vecka och flera olika instruktörer inom olika områden. En mycket uppskattad del utanför ridningen var ryttarnas egen träning med mental- och fystränaren Ingólfur Snorrason och genomgången av hästens anatomi och skoning med veterinären Gestúr. För arbetet med hästen fanns inte mindre än tre regerande världsmästare på plats, Magnús, Josefin och gästtränaren Julie Christiansen. Att erbjuda deltagarna så många olika tränare är en del i att hitta rätt, menar Magnús.

– Det roliga med akademin är att alla kan vara med, elitryttare som hobbyryttare akademin handlar om individuell utveckling och det är precis det som konceptet erbjuder, Säger Magnús.

Så här tycker några av deltagarna om veckan som varit:

Linnea Vas, elitryttare.

Vilken häst var din partner under akademin och vad har ni för mål?
– Jag rider Flugar frá Holtsmúla, en riktig passhäst. I år kommer det bli vår första tävlingssäsongen tillsammans och vi har som mål att försöka komma med i landslaget, oavsett om det blir i år eller ett annat år.

Varför valde du att delta vid akademin?
– Eftersom den äger rum under så många dagar hinner man med så många olika och viktiga delar. Allt ifrån mentalträning och vad man ska tänka på när man skor sin häst till passridning.

Hur kommer veckan vid akademin påverka träningen framöver?
– Den har hjälpt oss hitta en riktning och en röd tråd i vår träning och jag har fått svar på många frågetecken som jag hade innan jag kom hit. Mental- och fysträningen är något jag verkligen kommer plocka med mig och jag fick ju till och med ett eget träningsprogram för min egen träning.

Islandshästakademins topp 3
– All passträning med Magnús och alla bra tips och råd från Josefin.
– Mentalträning med Ingo.
– Julie Christiansen som gästtränare.

Akademins yngsta deltagare, Agnes Hyllander, 13 år.
Vilken häst var din partner under akademin och vad har ni för mål?
– Jag kommer från Luleå så jag fick låna hästen Amor här på Brösarpsgården. Amor är inte riktigt som min egen häst Robur. Robur är en 16-årig fyrgångsvalack medan Amor bara är 7-år. Eftersom han är så ung så är han lite mer försiktig och känslig än Robur, men det var jättebra träning. Jag har haft Robur sedan jag var 8 år och vi tävlar V2 och T4. Mitt mål har alltid varit att komma till SM med honom och det är också mitt mål för i år.

Varför valde du att delta vid akademin?
– Josefin brukar vara hos oss i Luleå och hålla kurser och hon frågade om vi inte skulle vara med. Det lät så kul och så vill jag ju bli en bättre ryttare.

Hur kommer veckan vid akademin påverka träningen framöver?
– Det kommer gå mycket bättre efter akademin. Jag har fått en så bra överblick och det kommer hjälpa mig mycket. Jag har fått så många bra träningstips, allt ifrån markarbete till vad jag ska tänka på vid skoning.

Islandshästakademins topp 3
– När Julie Christiansen kom. Hon var jätteduktig och jag fick göra en övning som gjorde så stor skillnad.
– Att det inte bara har varit ridning utan även mycket teori.
– Jag kan inte välja, allt har varit så kul.

Marit, långväga gäst från Tyskland.
Vilken häst var din partner under akademin och vad har ni för mål?
¬– Min häst är 9-årigt sto som jag haft 4 år. Hon har bra och rena gångarter. Mitt mål just nu är att få henne att acceptera mina hjälper och att få henne att reagera bättre för hjälperna.

Varför valde du att delta vid akademin?
– Min moster Beatrice frågade om jag inte skulle med. Jag tycker det är väldigt bra att få en hel vecka där man bara kan koncentrera på sin häst och sig själv. Att det är en hel vecka gör att man kan bli mer detaljerade i sin träning. Sen är det alltid kul att träffa ryttare från olika länder och ta del av deras träning.

Hur kommer veckan vid akademin påverka träningen framöver?
– Jag ska fortsätta träna på att förbättra hjälperna och när vi har gjort det tror jag vi kan gå vidare och fokusera på form och temposkillnader. Jag tror det här kommer leda till bättre självförtroende i vår träning.

Islandshästakademins topp 3
– Mentalträning med Ingo, eftersom det är väldigt viktigt att ha en plan både i sin ridning men också för ryttarens egen träning.
– Julie Christiansen som gästtränare. Hon passade väldigt bra ihop med resten av träningen vi gjort här.
– Alla verktyg jag fått med mig för hur jag lättare ska kunna nå mina mål.

För reportaget svarade Victoria Österberg
Stallspalt
2015-04-15
En fullspäckad vecka

2015-04-14
Betessläpp 16 maj

2015-04-08
En stjärna har lämnat oss

2015-04-07
Nu tar Victoria över!

2015-03-18
Brösarpsgårdens Islandshästakademi 9–15.3 2015 STEG 1

2015-03-17
Semester med hästen?

Sida << 21 22 23 24 25 >>